Slem bieden: Roman Keycard Blackwood (RKCB)

Roman Keycard Blackwood (RKCB) is een effectief hulpmiddel om te onderzoeken of slem mogelijk is.

Het grote verschil met de standaard Blackwood methode is dat je met RKCB meer informatie krijgt over de kwaliteit van de troefkleur.

RKCB of azen vragen is geen doel op zich. Heb je samen met je partner 33 punten of meer, dan is het onmogelijk dat de tegenpartij twee azen heeft en kan je klein slem bieden. Hetzelfde geldt voor 37 punten als ondergrens voor groot slem. In geval van een troefcontract is, als gevolg van de introefwaarde en de verdeling, vaak slem mogelijk met minder punten. Vooral dan is het belangrijk om op te vragen hoeveel keycards je hebt.

De premie voor klein en groot slem (12 respectievelijk 13 slagen) bieden en maken is, afhankelijk van de kwetsbaarheid 500 / 750 respectievelijk 1000 / 1500. Dit komt boven op de manchepremie en is de moeite waard!!

In een troefcontract heb je vaak aan minder punten genoeg omdat de verdeling dan meetelt. Nadat de troefkleur is vastgesteld , tel je punten bij volgens onderstaand schema:

  • 3 punten: renonce (ontbrekende kleur)
  • 2 punten: singelton (één kaart in één kleur)
  • 1 punt: dubbelton (twee kaarten in één kleur)
  • 1 punt per troef voor iedere troef die je samen met je partner meer dan acht hebt
    Let op: als de dubbelton of singelton een plaatje bevat, moet je voorzichtig zijn met herwaarderen. Stel, je hebt ♣V 3 van klaveren, dan heb je al 2 punten geteld voor ♣V. Met een beetje pech, maak je geen slag in klaveren.

Keycards zijn de vier azen + troefheer: in totaal 5 keycards. Daarnaast kan je soms ook aangeven of je troefvrouw hebt (maar let op: troefvrouw is GEEN keycard).

Na 3 van Noord weet Zuid dat er een hartenfit is en dat de hand van Noord 16-17 punten waard is. De hand van Zuid is nu 17 punten waard (16 punten + 1 extra troef). Voor de dubbeltons mag hij geen extra punten rekenen, vanwege de plaatjes die erin zitten. Zuid heeft sleminteresse en wil zeker weten dat er geen twee belangrijke kaarten buiten boord zijn. Met behulp van de RKCB vraagt Zuid naar het aantal keycards van Noord. Helaas maar twee … Pas op 5.

Het voordeel van RKCB ten opzichte van de standaardmanier van azen vragen is dat het meer informatie geeft over de kwaliteit van de troefkleur. Bovendien zijn er op RKCB tal van uitbreidingen mogelijk, zoals het opvragen van troefvrouw als je partner met 5♣ of 5 geantwoord heeft op 4SA of om een renonce aan te geven als je partner vraagt naar het aantal azen. Zo krijg je dus meer informatie om je beslissing wel of geen slem op te baseren. Voorlopig kost voor later. Eerst maar eens aan de slag met de minimumvariant van RKCB.


Door je te registreren of door hieronder in te loggen:

  • kan je het document Roman Keycard Blackwood (RKCB) aanvragen. Dit document wordt je per ommegaande per mail toegestuurd en bevat tevens het antwoordenschema
  • krijg je toegang tot door mij ontwikkeld oefenmateriaal dat beschikbaar is op Vu-bridge