Slem bieden: Controlebiedingen

Controlebiedingen zijn een middel om sleminteresse in een troefcontract aan te duiden en te onderzoeken of je samen met je partner alle (bij!)kleuren “onder controle” hebt. Het zijn in principe biedingen op vierniveau met als enige uitzondering dat als harten als troefkleur is vastgesteld, je 3♠ gebruikt om sleminteresse in harten plus een controle in schoppen aan te geven. Dit omdat als je schoppen op vierniveau biedt (4♠), je de manche in harten (4) voorbij bent.

Controlebiedingen doe je nadat de troefkleur is vastgesteld; bijvoorbeeld na:

Als je in meer dan één kleur een controle kunt aangeven, bied je eerst de controle die de bieding zo laag mogelijk houdt. Een kleur overslaan ontkent een controle in die kleur:

Als de 1-openaar ook geen controle in ♣ heeft, ontbreekt zowel ♣A als ♣H bij beide partners en hebben ze allebei minstens een tweekaart klaveren. Goed voor twee verliesslagen: geen slem mogelijk en afzwaaien in 4.

Bij het doen van controlebiedingen sla je de troefkleur over. Terugkeer naar de troefkleur betekent een “lek” (minimaal twee verliesslagen) in één van de bijkleuren: beide partners slaan een kleur over hetgeen betekent dat er minimaal twee slagen in die kleur verloren kunnen worden.

Als er nog niet expliciet een troefkleur is vastgesteld en je partner doet “zo maar” een bod op vierniveau, dan is de laatstgeboden kleur de troefkleur:

Let op: sommige mensen spelen deze laatste biedsituatie specifiek om een splinter aan te geven. Een splinter is een singelton of renonce in een kleur. Dit is een prima afspraak. Als dit echter je eerste kennismaking met controlebiedingen is, adviseer ik om 1♠ – 4 ‘gewoon’ als controle te spelen. De 4-bieder heeft een splinter (singelton of renonce) in ruiten of de aas of de heer. Keulen en Aken zijn ook niet op één dag gebouwd; zorg dat je eerst een beetje bekend raakt met controlebiedingen alvorens je allerlei verfijningen hierin aanbrengt.

Er zijn twee soorten controles; met bieden maken we hiertussen (voorlopig) geen onderscheid:

  • Eerste controle: als de tegenpartij in een kleur uitkomt en je de eerste slag in deze kleur meteen kunt oprapen (je hebt dan de aas of een renonce)
  • Tweede controle: als de tegenpartij in een kleur uitkomt, kan je niet de eerste slag, maar wel de tweede slag in deze kleur oprapen (je hebt de heer of een singelton).

Als je deze controles, zoals wij, “door elkaar” gebruikt, dan spreek je van gemengde controles.


Door je te registreren of door hieronder in te loggen:

    • kan je het document Controlebiedingen aanvragen. Dit document wordt je per ommegaande per mail toegestuurd
    • krijg je toegang tot door mij ontwikkeld oefenmateriaal dat beschikbaar is op Vu Bridge