De Multi

De Multi 2-opening heeft diverse betekenissen, afhankelijk van wat je met je partner afspreekt, kan deze omvatten:

  • Zwak (6-10 punten) met een zeskaart harten of schoppen
  • Sterk (8-9 speelslagen) met een zeskaart (hele goede vijfkaart?) of langer in klaveren of ruiten
  • Sterk (minimaal 25 punten) en een gebalanceerde hand.

In de tweede biedronde, de herbieding, geeft de openaar aan welke van bovenstaande handen hij heeft. De onderstaande handen zijn allemaal geschikt om met 2 te openen.

Voorbeeld A en B: je bent zwak (6-10 punten) en hebt een zeskaart hoog. De meerderheid van die punten zit in de lange kleuren. Na de herbieding van je partner geef je je lange kleur aan.

Voorbeeld C: negen speelslagen (twee in harten, één in ruiten, zes in klaveren) met klaveren troef. Na de herbieding van je partner, bied je klaveren waarna je partner weet dat je acht à negen speelslagen hebt met klaveren troef.

Voorbeeld D: acht speelslagen (één in schoppen, één in harten, zes in ruiten) met ruiten troef. Na de herbieding van je partner, bied je ruiten waarna je partner weet dat je acht à negen speelslagen hebt met ruiten troef.

Voorbeeld E: 25 punten en een evenwichtige verdeling. Na het antwoord van je partner herbied je 2SA om minimaal 25 punten en een evenwichtige verdeling aan te geven. Na de 2SA-herbieding zijn conventies als Stayman en Jacobytransfers onvoorwaardelijk van toepassing.


Door je te registreren of door hieronder in te loggen krijg je toegang tot interessante en leerzame quizzen waarmee je interactief kunt oefenen met de stof. Ook kan je het document De Multi toegestuurd krijgen (zie onderaan deze pagina). Deze wordt je dan per ommegaande via de mail toegestuurd.


Je kunt ervoor kiezen om Multi bijvoorbeeld alleen te spelen voor zwak met een zeskaart hoog en de andere varianten (voorlopig?) buiten beschouwing te laten. Dit is maar net wat jij met jouw partner afspreekt (maar zet het duidelijk op je systeemkaart en zeg het erbij wanneer je aan de bridgetafel desgevraagd uitleg geeft).

Consequenties voor je systeem

Veel mensen spelen de 2-, 2– en 2♠-opening als zijnde de Zwakke Twee: zwak (6-10 punten) met een zeskaart in de geboden kleur.

De 2-opening krijgt een nieuwe betekenis als je Multi aan je systeem toevoegt. Het opnemen van de Multi in je systeem betekent dat het niet langer mogelijk is om een Zwakke Twee in ruiten te openen.

Tegelijkertijd is het niet langer nodig om 2 en 2♠ voor de Zwakke Twee te reserveren. Een dergelijke hand open je immers met 2 als je de Multi speelt. Een optie is om 2 of 2♠ als sterk te openen (8 à 9 speelslagen met harten respectievelijk schoppen troef) of (nog beter) om 2 en 2♠ voor Muiderberg te reserveren. Muiderberg is ook een zwakke opening (6-10 punten) en belooft exact een vijfkaart in de geboden kleur (harten of schoppen) en daarnaast minimaal een vierkaart in klaveren of ruiten.

Antwoord op de Multi-2-opening

Het eerste bijbod als antwoord op de Multi 2-opening is relatief simpel:


Door je te registreren of door hieronder in te loggen krijg je toegang tot interessante en leerzame quizzen waarmee je interactief kunt oefenen met de stof. Ook kan je het document De Multi toegestuurd krijgen (zie onderaan deze pagina). Deze wordt je dan per ommegaande via de mail toegestuurd.