3.1. Het openingsbod
Je hebt tot nu toe vooral geoefend met het maken van slagen tijdens het spelen van StartersBridge: bridge zonder bieden. In dit hoofdstuk wordt het bieden geïntroduceerd. Bij StartersBridge zoek je een kleur waarvan je samen met je partner minimaal acht kaarten hebt en maak je die kleur troef. Heb je van geen enkele kleur acht kaarten, dan speel je bij StartersBridge zonder troef, sans atout of kortweg SA.
Tijdens het bieden bij het echte bridge overleg je met je partner in een biedtaal, een codetaal, of je het beste met of zonder troef kunt spelen, welke kleur je eventueel troef wilt maken en hoeveel punten je ongeveer samen hebt. Dit laatste bepaalt hoe hoog je kunt bieden. In verband met de scoreberekening, verkies je in het echte bridge een SA-contract vaak boven een contract in ruiten of klaveren.
Met ieder bod dat je doet, omschrijf je je hand beetje bij beetje nauwkeuriger.
In dit hoofdstuk leer je het openingsbod: als je 12 punten of meer hebt, mag je openen. Met minder dan 12 punten pas je. Degene die het eerste een bieding doet, anders dan pas, doet het openingsbod.
De regels voor het openingsbod van 1-in-een-kleur (1♣, 1♦, 1♥ of 1♠):
- Je opent als je 12-19 punten hebt. Voorlopig pas je als je minder punten hebt. In latere lessen leer je dat je soms met minder punten opent en hoe je opent als je meer dan 19 punten hebt
- Je opent je langste kleur het eerst: als je van harten meer kaarten hebt dan van klaveren, ruiten en schoppen, open je 1♥
- Als je twee vijf- of zeskaarten hebt, bied je de hoogste kleur het eerst (volgens de rangorde: ♠ > ♥ > ♦ > ♣).
- Als je twee of drie vierkaarten hebt, bied je de laagste kleur het eerst.
Om de openingskleur te bepalen, kijk je naar de kwantiteit (het aantal kaarten in een kleur) en niet naar de kwaliteit (kleur met de mooiste kaarten).
Om redenen die samenhangen met de scoreberekening, open je schoppen en harten als je er minimaal vijf hebt, ruiten als je er vier hebt en klaveren bij minimaal een twee(!!)kaart.
Naast de openingen van 1-in-een-kleur (1♣, 1♦, 1♥ en 1♠) is het mogelijk om 1SA te openen (voorstel om zonder troef te spelen). De eisen voor de 1SA-opening zijn als volgt:
- 15-17 punten
- Evenwichtige verdeling (ook evenwichtige hand of verdeelde hand genoemd):
- Geen renonce geen kleur die ontbreekt
- Geen singelton geen kleur waar je één kaart van hebt
- Maximaal één dubbelton een tweekaart, kleur waar je twee kaarten van hebt
- In de praktijk betekent dit een 5332-, 4432-, of 4333-verdeling
een 4333-verdeling betekent één vierkaart en drie driekaarten.
Omdat 1SA meteen al een vrij nauwkeurige omschrijving van je hand geeft, heeft een 1SA-opening voorkeur boven een 1-in-een-kleur-opening.