- Tijdens de eerste les krijgen de cursisten na een zeer korte inleiding over wat bridge is en waarin enkele basisbegrippen omtrent het kaartspel uitgelegd worden, meteen de kaarten in de hand en online een spel voor hun neus dat ze moeten afspelen. Het gaat hierbij alleen om het proces (wat is een slag, de hoogste kaart wint en moet voorspelen etc). Techniek over hoe je zoveel mogelijk slagen kunt maken, komt later. Aan het einde van de eerste les kennen ze begrippen als een slag, troef, dummy etc. Ze kunnen nu op Berry’s Internet Club (BIC) zelfstandig oefenen met Startersbridge. De laatste spellen tijdens deze eerste les, spelen de mensen volgens de regels van Startersbridge, zodat ze thuis met vier personen kunnen spelen met kaarten die ze zelf schudden en delen. Ze bieden dan volgens de manier van Startersbridge waarbij ze hardop hun punten melden en hun langste kleur vertellen. Als ik deze kennismakingsclinic voor of namens een bridgeclub geef, speelt er (bij voorkeur) aan iedere tafel en cursist samen met een clublid. Is dit niet mogelijk dan wil ik van de club per 2 tafels een clublid als tafelbegeleider.
- In les 2 leg het openingsbod uit. Ik heb een set spellen (in pbn) waarbij het openingsbod altijd de juiste speelsoort is. Vanaf les 2 kunnen ze met behulp van deze set zelfstandig oefenen in de Docentenkamer op StepBridge of doorgaan met Startersbridge thuis.
- Les 3 wordt gewijd aan uitkomen en hele basale theorie van het tegenspelen.
Geef ik de cursus voor of namens een club, dan spelen de cursisten in principe mee met de eerstvolgende feestdrive, ongeacht hoe ver de cursisten gevorderd zijn. Ze spelen in een aparte lijn, met spellen op hun niveau en ieder paar bestaat uit een cursist en een clublid. Op deze manier hebben de cursisten niets met kastjes en dergelijke te maken en integreren de cursisten vanaf het eerste moment.
Ik gebruik bij voorkeur Standaard Hoog van de Nederlandse Bridgebond als leidraad bij mijn lessen, maar op verzoek zijn andere systemen en/of andere methodes mogelijk.
Meer informatie over Shark en de Docentenkamer elders op deze pagina.
Omdat ik in het algemeen heel weinig theorie vooraf geef, noem ik mijn lessen workshops. Ik laat de cursisten eerst stoeien met het spel en geef vervolgens aanwijzingen voordat ze naar het volgende spel gaan. Stukje bij beetje ervaren ze de problemen en vinden ze zelf oplossingen.
Bij mij bestaat een workshop over bieden louter uit bieden en een workshop over spelen ook louter uit afspelen aan de hand van een gegeven biedverloop en uitkomst. Online zit iedere cursist op de positie van de leider zodat iedereen het spel vanuit hetzelfde perspectief afspeelt.
- Eenvoudig en intuïtief in gebruik, zowel voor cursisten als docenten
- Cursisten hoeven geen account aan te maken, alleen in te loggen met hun (voor)naam
- Beeld en geluid zijn geïntegreerd
- Geen viertal cursisten nodig. Geen probleem om privéles te geven of met een groep van drie of vijf personen aan de slag te gaan
- Eenvoudig om een spel opnieuw te laten spelen of vanaf slag 1 voor te doen hoe het spel gespeeld had moeten worden
- Werken met partiële pbn-files om er een bepaalde kleur uit te lichten en duidelijk te maken hoe bijvoorbeeld de schoppen idealiter gespeeld hadden moeten worden
- Eenvoudig om twee kaarten om te wisselen als een cursist de vraag stelt “Ja, maar als schoppenaas nou bij Oost zit …”
- Iedere cursist kan op hetzelfde moment hetzelfde spel spelen
- Weinig voorbereidingstijd: eenmalig pbn-bestanden maken of aanpassen; geen spellen dupliceren
- Ideaal in combinatie met de Docentenkamer op StepBridge(zie elders op deze pagina). In de docentenkamer kunnen cursisten zelfstandig oefenen op een moment dat hun uitkomt en met mensen die zij uitkiezen, net zoals je aan het einde van de les vaak een setje spellen meegeeft aan cursisten.
Ook gevorderde cursisten die themalessen volgen kunnen, na de les oefenen in de Docentenkamer. Op een afgesproken tijdstip zet ik een set spellen klaar die voldoen aan het besproken thema waar zij vervolgens zelfstandig mee aan de slag gaan. Afhankelijk van de wensen en afspraken kijk ik later nog eens naar hun biedingen of speelwijzen.
Een zeer groot voordeel van de Docentenkamer op StepBridge is dat je achteraf kunt zien hoe de cursisten geboden en/of gespeeld hebben.
Enerzijds hebben ze na de eerste les zeker nog niet voldoende theorie om alles wat bij Startersbridge gebeurt, te begrijpen. Anderzijds heb ik nog nooit een cursist gehad die dit een onoverkomelijk bezwaar vond.
Afhankelijk van de grootte en wensen van de groep, verwijs ik hen later in de cursus door naar de Toekomstclub op BIC.