Negatief doublet

Het negatief doublet is van toepassing als je partner in een kleur opent en de tegenpartij in een kleur volgt. Dus niet als je partner of de tegenpartij SA biedt!

Een volgbod kan het bieden van “jullie partij” bemoeilijken. Vaak neemt een volgbod biedruimte weg:

Jij kan nu geen 1 en geen 1 meer bieden

Dankzij het negatief doublet kan je je hand, ondanks het wegvallen van de biedruimte, nauwkeurig omschrijven. Een negatief doublet toont een vierkaart in de ongeboden hoge kleur(en) en als beide hoge kleuren geboden zijn, toont het negatief doublet lengte in de lage kleuren (minimaal vier klaveren en minimaal vier ruiten).

  • Doubleer je een bod op éénniveau, dan is doublet negatief en belooft het minimaal 6 punten
  • Doubleer je een bod op tweeniveau, dan is doublet negatief en belooft het minimaal 8 punten
    • Let wel: als je partner dwingt op drieniveau te bieden, bijvoorbeeld doordat je een (zwak) volgbod van 2♠ doubleert, heb je 10 punten voor nodig.
  • Doubleer je een bod op drie- of vierniveau, dan is doublet voor straf.

Het grote voordeel van het negatief doublet is dat je vaak de exacte lengte in een kleur kunt aangeven (doublet betekent vierkaart, bieden een vijfkaart) en dat je ook vaak in één bod (doublet) twee kleuren kunt aangeven. Het nadeel is dat je wel eens past met een hand waarmee je voldoende punten hebt om te bieden, maar niet de juiste verdeling. Een dergelijke pas heet strafpas en je partner moet er rekening mee houden dat je punten kan hebben, ondanks dat je gepast hebt. Om deze situatie goed te beheersen vergt veel ervaring en inzicht in het competitieve bieden en daarom laten we het hierbij.

Je partner heeft door jouw bieden of doubleren nauwkeurige informatie over je hand gekregen. Hij reageert op jouw negatief doublet alsof jij ‘gewoon’ een kleur geboden hebt:


Oost belooft minimaal 6 punten en een vierkaart (en een vierkaart ♠) en zou zonder tussenbieden van Noord of met alleen een vierkaart harten 1 hebben bijgeboden. West biedt nu:
2 met 12-15 punten
3 met 16-17 punten
4 met 18-19 punten
alsof Oost 1 zou hebben geboden.


Door je te registreren of door hieronder in te loggen:

    • kan je het document Negatief doublet aanvragen. Dit document wordt je per ommegaande per mail toegestuurd