3.2. Bijbieden (met fit)

Stel, je partner opent met 1 of 1 en jij hebt drie kaarten in de openingskleur, dan is de fit (samen acht kaarten) gevonden. Je partner belooft immers een vijfkaart harten c.q. schoppen.

Omdat je, in verband met de scoreberekening, het liefste een harten- of schoppencontract speelt, zoek je niet verder naar een andere speelsoort zodra de harten- of schoppenfit bekend is. Je kijkt dan of de manche mogelijk is, 4/4 (10 slagen). Voor de manche in harten of schoppen heb je samen met je partner minimaal 24-25 punten nodig. Hier krijg je in de scoreberekening een premie voor, mits je het contract maakt natuurlijk.

Als je partner 1 opent, jij hebt drie harten mee en 12 of meer punten, dan hebben jullie samen minimaal 24 punten. Minimaal 24 punten + fit is voldoende om de manche te bieden. Heb je 5 punten of minder, dan hebben jullie samen 17-24 punten en is de manche niet mogelijk; je houdt het bieden dan zo laag mogelijk. Heb je 6 tot en met 11 punten, dan is er een kans op de manche en vertel je dit aan je partner. In schema:

Na het eerste bijbod heb je als openaar vaak een goed idee of je samen voldoende punten hebt voor de manche. Als je hier niet zeker van bent, moet je aanvullend onderzoek doen:


Door je te registreren of door hieronder in te loggen krijg je toegang tot door mij ontwikkeld oefenmateriaal dat beschikbaar is op VuBridge.