3.4. De herbieding van de openaar
Als je partner in de eerste biedronde op jouw opening een nieuwe kleur biedt, is dat rondeforcing: je mag niet passen en bent verplicht om minimaal één ronde door te bieden, zodat jullie samen kunnen uitzoeken wat de beste speelsoort en speelhoogte is. Jouw tweede bod, de herbieding, vertelt meer over jouw verdeling en kracht. Om de herbieding te bepalen, kijk je wat voor “soort hand’’ je hebt:

*)
Na 1♣ – 1♦: bied je 1♥ of 1♠ als je een vierkaart harten of schoppen hebt omdat je partner die ook kan hebben; hij bood eerst zijn langste kleur of laagste vierkaart bij.
Na 1♦ – 1♠: is de kans op een vierkaart harten bij de bijbieder klein; hij heeft deze kleur immers overgeslagen. Als jij nu harten biedt, geef je je partner de keuze tussen ruiten en harten, maar als hij geen harten wil (wat te verwachten is omdat hij deze kleur overgeslagen heeft), moet hij naar 2SA of 3♦. Wellicht hebben jullie slechts 20 punten samen. Dan zijn beide contracten te hoog.
Na 1♦ – 1♠: mag je wel 2♣ bieden. Je zit nog vrij laag en je partner kan, als hij zwak is, op tweeniveau uit klaveren of ruiten kiezen.
Door je te registreren of door hieronder in te loggen krijg je toegang tot door mij ontwikkelde quizzen.
Jouw opening gaf 12-19 punten aan. Met de herbieding geef je nadere informatie over de kracht:

Na de herbieding, het tweede bod, van de openaar kan jouw partner (de bijbieder) vaak de juiste inschatting maken van speelsoort en speelhoogte.
Door je te registreren of door hieronder in te loggen krijg je toegang tot door mij ontwikkelde quizzen.