3.5. De herbieding van de bijbieder

Na de herbieding, het tweede bod, van de openaar heb je als bijbieder een goede inschatting van zowel de verdeling als de kracht van je partner. Vaak kan je nu het eindbod bepalen; soms is nader overleg noodzakelijk en geeft de bijbieder in zijn tweede bod nadere informatie over zijn verdeling en kracht:

*)   Na 1 – 1 // 1SA   heeft de openaar een vierkaart harten en schoppen ontkend en heeft het voor jou dus geen zin om deze alsnog te bieden

      Na 1 – 1 // 1     kan de openaar, naast zijn vierkaart harten, een vierkaart schoppen hebben, en bied je 1 als je, naast je vierkaart ruiten, ook nog een vierkaart schoppen hebt.

In de tweede bieding van de bijbieder onderscheiden we:

Na jouw herbieding, jouw tweede bijbod, kan je partner (de openaar) bijna altijd het eindbod bepalen. Zo niet, dan bied je een ronde verder waarin je je partner informatie geeft.

QUIZ

Voorbeeld D: gedwongen voorkeur. De openaar geeft aan dat hij twee kleuren heeft. Omdat je weinig punten hebt, kies je uit 2♥ en Pas. Als je past, is het eindbod 2♣. Dan liever 2♥. Vermoedelijk heb je een 5-2-“fit” in harten. Niet ideaal, maar op tweeniveau geen groot probleem; bovendien weet je partner al dat je geen driekaar harten hebt. Het houdt het contract laag en je kiest de speelsoort die je het liefste speelt. Ze noemen dit gedwongen voorkeur.