6.3. Slem bieden

Tot nu toe heb je je met het bieden steeds gericht op de, bijna magische, 25-puntengrens. Als je samen met je partner 25 punten of meer hebt, bied je de manche. Heb je een harten- of schoppenfit dan bied je 4 respectievelijk 4 en zonder fit heb je meestal voorkeur voor 3SA.

Als je de manche biedt en voldoende slagen maakt, krijg je een premie. Niet-kwetsbaar is de manchepremie 300 punten, wel-kwetsbaar is deze 500 punten. Na de manche komt nog een, voor de score interessant biedniveau: slem. We onderscheiden klein slem en groot slem. Bij klein slem bied je op zesniveau en moet je twaalf (van de dertien) slagen maken. Bied je groot slem, een bod op zevenniveau, dan moet je alle slagen maken. Het niveau voor slem is voor alle speelsoorten gelijk.

Boven op de manchepremie, krijg je voor het bieden en maken van klein en groot slem een extra premie waarvan de hoogte afhankelijk is van de kwetsbaarheid:

Het spreekt voor zich dat het niet eenvoudig is om tijdens het bieden uit te vinden of je twaalf of zelfs dertien (alle) slagen kunt maken.

Waar de richtlijn voor de manche van 3SA, 4♥ en 4 25 punten is, is de richtlijn voor klein slem 33 punten en voor groot slem 37 punten. Waarom 33 respectievelijk 37 punten? Als jij en je partner samen minimaal 33 punten hebben, heeft de tegenpartij maximaal 7 punten en kunnen zij geen twee azen hebben. Hebben jullie minimaal 37 punten, dan heeft de tegenpartij maximaal 3 punten en geen enkel aas.

In een troefcontract is een punt of 30 met extra troefkracht vaak voldoende om slem te maken. Je moet dan tijdens het bieden achterhalen of je samen met je partner geen twee azen mist. Om dit te onderzoeken, gebruik je de Blackwoodconventie, 4SA, genoemd naar de bedenker ervan: Easley Blackwood.

Met 4SA vraag je je partner hoeveel azen hij heeft. Je partner antwoordt volgens het onderstaande schema:

Met deze wetenschap weet je meestal of het verantwoord is om slem te bieden. 4SA is een handig hulpmiddel om slem te bieden, maar nog handiger om op het juiste moment uit slem weg te blijven. Het is een middel en geen doel op zich: als je op basis van het biedverloop weet dat je voldoende punten hebt voor slem, ga ervoor!

Slem bieden is leuk en geeft een goed gevoel als het lukt. Als het 1 op de 25 spellen voorkomt, mag je van geluk spreken. Focus daarom vooral op het goed bieden van die andere 24 biedsituaties die vaker voorkomen.