7.2. De preëmptieve opening

De Zwakke Twee open je met 6-10 punten en precies een zeskaart. Heb je 6-10 punten en een zevenkaart, dan open je op drieniveau: met 3, 3, 3 of 3. Met een achtkaart mag je zelfs op vierniveau openen. Openingen op drie-en vierniveau zijn preëmptieve openingen. Je legt druk op de tegenpartij zonder zelf veel risico te lopen.

QUIZ

Voorbeeld A: het schoolvoorbeeld van een preëmptieve opening: alle kracht zit in je lange kleur. Je maakt het de tegenpartij moeilijk omdat zij hun eerste bod nu op drie- of vierniveau moeten doen.

Voorbeeld B: je hebt 1 punt meer dan in voorbeeld A. De meeste punten zitten niet in je lange kleur waardoor je geen 3 mag openen. Eventueel is 3 op de derde hand, nadat jouw twee voorgangers gepast hebben, wel tolerabel. Je zet maximale druk op de tegenpartij. Met twee “passers” en zelf slechts 8 punten, heeft de vierde man vrijwel zeker openingskracht.

Voorbeeld C: als je alleen naar je ruitenkaart kijkt, is het een goede 3-opening. Vanwege de vierkaart harten ernaast, is het beter om te passen. Stel dat je partner 1 opent, dan kan het beste contract (dankzij je troefsteun, korte kleuren en goede ruiten) zomaar 4 zijn. Als je preëmptief opent, verandert je partner zelden van kleur omdat jij een sterke voorkeur voor een speelsoort aangegeven hebt. Kortom, liever geen vierkaart in een hoge kleur naast je lange kleur, zeker niet zolang je partner niet heeft geboden.

Voorbeeld D: met acht kaarten in één kleur, kan je (zonder zelf veel risico te lopen) openen op vierniveau. De tegenpartij heeft nu geen ruimte om iets uit te zoeken en moet meteen naar 4, 4 of 5 om de manche te bieden.

Als je partner preëmptief opent, omschrijft hij zijn hand nauwkeurig. Je hoeft dan “alleen nog maar” te bepalen hoe jouw hand op zijn hand aansluit. Vaak pas je of verhoog je de openingskleur. Na 3 en 3 overweeg je 3SA, met name als je steun voor zijn lange kleur hebt. Zonder steun in de lange kleur van je partner is het vaak (te) moeilijk om de dummy te bereiken en voldoende slagen te maken.

In de onderstaande voorbeelden opent de tegenpartij preëmptief. Hoe reageer je?

QUIZ

Voorbeeld A: nadat de tegenpartij met 3 geopend heeft, doe je een volgbod van 3. Volgen na een preëmptieve opening van de tegenpartij geeft aan dat je een opening en een goede vijfkaart hebt.

Voorbeeld B: jij hebt (veel!) punten, jouw partner mag de kleur kiezen: geef een informatiedoublet.

Voorbeeld C: om te bieden moet je naar 4; durf je dat aan of heeft de tegenpartij zijn doel bereikt? Voorbeeld D: je hebt een sterke, evenwichtige verdeling met een goede klaverenstop. Bied 3SA. Je hebt na 3 geen mogelijkheid om iets te onderzoeken.