workshops
Voor ieder boekje uit de Bridge Bond Specials themareeks heb ik een workshop ontwikkeld van 1 of 2 lessen. Hiernaast zijn vele andere thema’s mogelijk.
De BBS-themaboekjes zijn bij mij verkrijgbaar (à €9,50 incl. verzendkosten).

De derde hand

De derde hand
Auteur: Anton Maas
Een bijzondere positie aan tafel is de derde hand. Zowel uw partner in de eerste hand als de tegenstander in de tweede hand hebben gepast. In die positie is afwijken van de standaard af en toe mogelijk, zelfs wenselijk. De lichtere derdehandsopening – het derdehandsje – wordt besproken. Ook het uitvinden van de sterkte van de derdehandsopening via de Druryconventie komt aan bod. De derde hand geeft ook meer mogelijkheden voor het preëmptief bieden. Verder is er aandacht voor het tegenspel. Hoe leest u in de derde hand partners uitkomst en wat is uw reactie?

2-over-1 bieden …

2-over-1 bieden voor iedereen!
Auteur: Jan van Cleeff
Het 2-over-1 bieden wint aan populariteit. Het basisprincipe van de 2-over-1 aanpak, opening plus opening is manche, is logisch, makkelijk te begrijpen en goed inpasbaar in bestaande biedsystemen zoals Standaard Hoog. Het grote voordeel van 2-over-1 is dat een partnership op laag niveau belangrijke informatie uitwisselt. De aldus gecreëerde biedruimte helpt bij de beantwoording van vragen óf je naar de manche wilt gaan en zo ja, wélke. Tevens reikt het 2-over-1 systeem een afgewogen methode aan voor slemonderzoek na een gevonden fit.

Kleuren lezen

Kleuren lezen
Standaardregels als derde man doet wat hij kan en tweede hand laag kunnen leiden tot gemakzucht. Het doel van dit boek is dat je je bewust wordt dat je met een denksport bezig bent. Zelf nadenken over een bepaalde situatie is leuk en loont in het verdere verloop van het spel. Met een kleur uit het spel wordt gevraagd hoe de niet zichtbare kaarten verdeeld zitten. Logisch nadenken helpt je de ontbrekende plaatjes te vinden en met die wetenschap het maximum aantal slagen te halen. In dit boek leer je kleuren te lezen. In de situatie vanuit de positie van de leider en in de positie van de tegenspeler.

Speelfiguren

Speelfiguren
Een belangrijk onderdeel van een speelplan is de behandeling van elk van de vier kleuren afzonderlijk. Of je nu een troefcontract of een sans-atoutcontract speelt, bijna in elke kleur is er wel een goede of minder goede aanpak. Hoe speel je de troefkleur, moet je snijden vanuit de dummy of de leider, is er een veilige manier om slagen te halen? We noemen de combinatie van de hand van de leider en de dummy een ‘speelfiguur’. De juiste wijze van spelen wordt in dit boek behandeld aan de hand van speelfiguren waarbij je een, twee of drie honneurs mist.

Bridgeleugens

Bridgeleugens
Wat zijn bridgeleugens? Expres iets anders bieden dan we in handen hebben of een kleur bieden die we niet hebben? Nee, dat is niet het idee. Een biedsysteem is een middel om het juiste eindcontract te bereiken en om het in de juiste hand te spelen. Soms is het biedsysteem niet toereikend. Een (kleine) leugen, bijvoorbeeld het bieden van een driekaart, kan dan de manier zijn om in het juiste contract te komen in de juiste hand. Zowel leugens in het bieden als in het af- en tegenspel passeren de revue.

De zwakke twee

De zwakke twee
Auteur: Anton Maas
Veel bridgers hebben bridgen geleerd sterke handen te openen met de sterke twee opening. Een opening van 2♦/♥/♠ belooft dan acht à negen slagen met de geboden kleur als troef. In dit boek behandelen wij de 2♦/♥/♠-opening als de zwakke twee opening. Een zwakke twee belooft een goede zeskaart in de geboden kleur en 5-10 punten. Het is een preëmptieve opening op tweehoogte. Met veel voorbeelden wordt ingegaan op de vereisten om een zwakke twee te openen, hoe u moet antwoorden als partner een zwakke twee opent en wat te doen als de tegenstanders een zwakke twee openen.

Veilig naar slem

Veilig naar slem
Auteur: Marcel Winkel
Slem bieden en maken is de ultieme beloning voor de rechtgeaarde bridger. Het is juist de kunst wanneer je met minder dan de gewenste 32 punten een mooi slem weet te bereiken. Dit kun je bereiken door via biedingen bepaalde informatie aan je partner te geven die nodig is voor slemcontracten. Deze biedingen worden controlebiedingen genoemd. Azen vragen is daar een goed voorbeeld van. Door aan je partner belangrijke keycards te vertellen kun je veilig de weg bewandelen naar slem. In dit boekje wordt uitgebreid stilgestaan bij alle controlebiedingen. U leert geavanceerd azen vragen, u raakt bekend met eerste, tweede en gemengde controles, splinters en no-splinters. Kortom, deze handvatten brengen u snel naar een mooi slem!

Uitkomen

Uitkomen
Auteur: Anton Maas
Vaak wordt gezegd dat uitkomen het moeilijkste onderdeel van het bridgespel is en dat is waarschijnlijk ook wel zo. Op het moment van uitkomen is namelijk nog weinig over het spel bekend. De aanknopingspunten zijn de eigen hand en niet te vergeten het biedverloop. Omdat de informatie die u heeft beperkt is, is het onmogelijk altijd de meest succesvolle uitkomst te vinden. Uitkomen is geen exacte wetenschap, het is vaak een beetje een gok. Afhankelijk van hoe het spel verdeeld zit, kan deze gok goed of fout uitpakken. Maar uitkomen is natuurlijk ook weer niet random, sommige uitkomsten hebben een veel grotere kans op succes dan andere uitkomsten. Vind die uitkomst die de beste kans biedt. Daarvoor reiken wij u in dit boek het nodige gereedschap aan.

Signaleren

Signaleren
Anton Maas
Bridge is een spel met vele facetten. Communicatie is er een van. Hoe begrijp je je partner en hoe begrijpt jouw partner jou. Dit is natuurlijk het belangrijkste onderdeel van een partnership en zeker in de biedafspraken. Maar goede communicatie is eveneens belangrijk in het tegenspel. Met goede afspraken over signaleren kunt u uw spel naar een hoger niveau tillen. Zonder goed signaleren is goed tegenspelen niet mogelijk. In dit boekje wordt ingegaan op de meeste gespeelde signaleringssystemen, worden tips gegeven wanneer u wel en wanneer u beter geen signaal kunt afgeven en leert u hoe u de signalen van uw tegenstander kunt lezen.

Doubletten

Doubletten
Doublet is een bieding die zeer veel verschillende betekenissen kent. De basisbetekenis is het strafdoublet: de tegenpartij gaat down. Maar het strafdoublet komt niet veelvuldig voor. Alleen strafdoubletten spelen laat het doubletkaartje vaak ongebruikt in de biddingbox zitten. In de beginfase van het bridgespel waren alle doubletten voor straf; een doublet op bijvoorbeeld een 1♥-opening was dus ook voor straf. In de praktijk bleek dit niet praktisch. De betekenis van dit doublet werd al snel gewijzigd in een informatiedoublet. Het besef ontstond dat in veel gevallen het handiger was een doublet ook andere betekenissen te geven. Het bridgespel is daarna met de introductie van een reeks doubletten verder geëvolueerd. Met de termen negatief doublet, teruggekaatst doublet, support doublet, competitief doublet, optioneel doublet, Lightner doublet, balancing doublet doen we een greep uit de doublettenjungle. Na het lezen van Doubletten begrijpt u wat uw tegenstanders doen én bent uzelf in staat deze afspraken toe te passen.

Staymanvariaties

Staymanvariaties
Auteur: Bep Vriend
Iedereen die bridge leert, maakt kennis met een aantal conventies. Het doel hiervan is om bepaalde informatie aan partner te vertellen of op te vragen. De Staymanconventie en de Jacoby transfers behoren tot de populairste conventies. In dit boek wordt de Staymanconventie behandeld, zowel met sterke als met zwakke handen.

Transfers

Transfers
Auteur: Anton Maas
Iedereen die bridge leert, maakt kennis met een aantal conventies, zoals de Staymanconventie en de Jacoby transfers. Het doel hiervan is om bepaalde informatie aan partner te vertellen of op te vragen. In dit boek worden de transfers na een 1SA-opening behandeld. Zowel naar de hoge als naar de lage kleuren, sterke en met zwakke handen.

Multi

Multi
Auteur: Martin Slagmolen
Zowel wereldwijd als in Nederland spelen veel bridgers de Multi-coloured 2♦-conventie, kortweg de Multi genoemd. De Multi is een opening met meerdere betekenissen: een zwakke hand met een zeskaart harten of schoppen, een sterke hand met een lage kleur of een sterke gebalanceerde hand. Aan deze immens populaire conventie besteden wij in dit boek aandacht. Met veel voorbeelden worden alle varianten besproken, leert u de vereisten, de antwoorden en de verdediging tegen deze opening.

Kaartwaardering

Kaartwaardering
Auteur: Piet Spruit
Kaartwaardering begint bij het tellen van de punten. De kracht van een hand hangt af het aantal honneurpunten maar ook van de verdeling van de kaarten. Het herwaarderen van de hand is misschien nog belangrijker dan de eerste waardering. Er is door het biedverloop meer informatie beschikbaar van uw partner maar ook van de tegenstanders. Is uw hand tijdens het bieden verbeterd, verslechterd of constant gebleven? In dit boekje geeft de auteur inzicht in verschillende manieren van het tellen van punten en het waarderen van verdelingen en komen tevens herwaarderingsmethodes als de Wet en de Losing Trick Count uitgebreid aan bod.

Spelvormen

Spelvormen
Auteur: Ed Hoogenkamp
Wat bridge onderscheidt van alle andere kaartspelen is dat de geluksfactor vrijwel geen invloed heeft. Dat maakt bridge een denksport. Bridge kun je in verschillende spelvormen spelen. Paren en viertallen zijn de bekendste en meest gespeelde vormen. Die twee verschillen voornamelijk in de wijze waarop een score wordt berekend. Dat heeft weer grote consequenties voor het bieden en het spelen. Dit boek probeert, naast het bespreken van alle spelvormen op zich, vooral aanwijzingen te geven hoe optimaal bridge te spelen binnen die diverse spelvormen.

Het Speelplan

Het Speelplan
Auteur: Bep Vriend
Goed afspel maakt bridgen veel leuker en geeft meer profijt van goed bieden. Het speelplan is de basis voor succesvol afspel. Dit geldt voor ieder spel en voor bridgers van ieder niveau. U gaat meer slagen maken door structuur aan te brengen en door patronen te herkennen. Zowel het speelplan bij sans-atout als bij troefcontracten wordt behandeld. Veel aandacht is er voor slag 1 en de communicatie. U krijgt meer duidelijkheid over begrippen als blokkade, de veilige en de gevaarlijke hand en verliezer op verliezer. Verder komen aan bod troefcontrole, wel of niet troeftrekken en wel of niet snijden. Het boek eindigt met het maken van Plan B: wat te doen als er iets onverwachts gebeurt.

Speeltechnieken

Speeltechnieken
Auteur: Anton Maas
Goed afspelen vereist routine. Maar daarvoor is meer nodig. Een goed speelplan is de basis, die geeft het afspel structuur. En het afspelen gaat een stuk gemakkelijker als u een aantal veel voorkomende speeltechnieken kent en redelijk beheerst. In dit boek komt een aantal gevorderde, in de praktijk vaak voorkomende, speeltechnieken aan bod. Eliminatie en ingooi, dwangposities, safety plays, dummy reversal en troefcoup zijn na het lezen van Speeltechnieken geen geheimen meer voor u. Besloten wordt met psychologische speelwijzen. Hierbij maakt u gebruik van het feit dat de tegenstanders uw kaarten niet zien.

De vierde kleur

De vierde kleur
Auteur: Chris Niemeijer
Als er al drie kleuren geboden zijn, waarom zou u dan nog een natuurlijk bod willen doen in de vierde kleur? U kunt het bod in de vierde kleur beter conventioneel gebruiken om meer te weten te komen over de hand van uw partner. Soms bent u op zoek naar een fit en soms wilt u weten of sans-atout de beste speelsoort is. In dit boek leert u de conventie kennen en toepassen. Wat zijn de vereisten en hoe moet u reageren? Ook worden de vierde kleur op eenhoogte en met een sprong behandeld. Tot besluit presenteren we een moderne variant van de vierde kleur, de zogenaamde XYZ-conventie.

Bieden of passen?

Bieden of passen?
Bieden of passen: vaak een moeilijke keuze. In bridge komt deze vraag in vele situaties aan de orde. In het eerste deel van dit boek behandelen we het dilemma openen of passen. De positie aan tafel en de kwetsbaarheid komen aan bod evenals de preëmptieve openingen. Het tweede deel behandelt het thema volgen of passen. Is de hand geschikt voor een volgbod, een pas of een informatiedoublet? En wat is een strafpas? Besloten wordt met een hoofdstuk over slembieden. Gaat u naar slem of zwaait u af? In dit kader komen ook de kwantitatieve 4SA-conventie en de splinterbiedingen aan bod.

Tweekleurenspellen

Tweekleurenspellen
Auteur: Anton Maas
Een hand met twee lange kleuren vergt een andere aanpak tijdens het bieden dan een hand met één lange kleur of met een sans-atoutverdeling. In veel biedsituaties kunt u uw tweede kleur niet noemen omdat u daarmee bijvoorbeeld een sterke hand zou aangeven. In dit boek gaan we in op het openen van tweekleurenspellen. Hoe bieden we een 5-5 of een 6-4 verdeling? Is er verschil in bieden tussen sterke en zwakke handen? Ook de antwoorden en het volgen krijgen aandacht. In de laatste categorie zullen de meest gespeelde conventies als Unusual 2SA, het Upper Cuebid, het moeilijkere Ghestem (Garozzo) en het Michaels Cuebid aan bod komen. We sluiten af met de Wereldconventie die voorziet in het aangeven van een tweekleurenspel na een zwakke tweeopening van de tegenpartij.

De lage kleuren

De lage kleuren
Auteur: Bep Vriend
De lage kleuren zijn de Calimero’s van het bridgen. Dat neemt niet weg dat u ook met de lage kleuren kunt scoren! In dit boek komen bijna alle aspecten van de lage kleuren aan bod, zoals de 1-klaveren opening, de keuze tussen 3SA of 5-klaveren/ruiten, de lage kleuren transfers en de reactie op een preëmptieve 3-klaveren/ruiten opening van partner. Ook conventies voor de wat gevorderde spelers als de Gambling 3SA, Inverted Minors en de Lage Kleuren Stayman (Minor Suit Ask) krijgen ruim aandacht. Als uitsmijter introduceren we de wat onbekende Multi 2-klaveren opening.

Tegenspelen

Tegenspelen
Auteur: Anton Maas
Belangrijk in het tegenspel is samenwerken. Maak goede afspraken over uitkomen en signaleren. Essentieel is tevens dat u zich blijft afvragen hoe de kaarten verdeeld zitten. Tellen en luisteren naar het biedverloop helpt bij dit kaartlezen. Behoud de communicatie tussen de handen van u en uw partner en verbreek die bij de tegenstanders. Ook komen in dit boek drie onderwerpen aan bod die minder bekend zijn maar die geregeld een slag extra opleveren. U bent ingegooid, wat doet u? Hoe maakt u een extra slag door een troefpromotie? Soms moet u een andere kaart spelen dan de standaard kaart, wat is dan de juiste kaart? Tenslotte, hoe zet u de leider op het verkeerde been?

De 4441-verdeling

De 4441-verdeling
Auteur: Anton Maas
Een 4441-verdeling is een erg moeilijke verdeling. De cruciale vraag is: wat is de singleton waard? Dat hangt af van de hand van de partner. Heeft u samen een fit en maakt u die kleur troef? Dan kan de singleton extra slagen opleveren. Echter, heeft u een singleton in een lange kleur van partner dan is de singleton helemaal niet mooi. Belangrijk bij een 4441-verdeling is de herbieding. Met name als partner in de kleur van de singleton antwoordt. Bedenk reeds bij de keuze van de opening wat dan uw herbieding wordt. Behalve het openen en het herbieden zal ook het bijbieden en het volgen met een 4441-verdeling aan bod komen.

Volgen na 1SA

Volgen na 1SA
Bieden na een 1SA-opening van de tegenpartij doet u om zelf een contract te spelen, de tegenstanders op te drijven of partner informatie te geven. Volgen na een 1SA-opening is echter riskant. Een 1SA-opening is qua kracht en verdeling nauwkeurig omschreven. De partner kan daardoor bepalen wat de beste actie is: bieden, tegenspelen of voor straf doubleren. In het eerste gedeelte komt een aantal veel gespeelde conventies aan bod zoals Landy, Multi-Landy, Doublet als conventie en DONT. In het tweede deel wordt de situatie besproken als u zelf 1SA opent en de tegenstanders in de bieding komen.

De tegenpartij

De tegenpartij
Auteur: Chris Niemeijer
Bridgen zonder tegenpartij is natuurlijk ondenkbaar. Enerzijds hebben we last van de tegenpartij, anderzijds is de tegenpartij heel nuttig. In dit boek bekijken we beide kanten van de medaille. Zowel tijdens het bieden als tijdens het spelen.
Welke informatie staat er op de systeemkaart en wat kunnen we daarmee doen? Op welke momenten mogen we iets vragen en wanneer moeten we dat niet doen? Hoe reageren we op een preëmptief bod? Kunnen we hun biedingen gebruiken? Tijdens het afspel houden we rekening met het bieden (en soms zelfs met het passen) van de tegenstanders. En wat kunnen we herleiden uit de uitkomst?

Forcing?

Forcing?
Auteur: Anton Maas
Op laag niveau forcing kunnen bieden is nuttig. Daardoor bent u beter in staat uit te zoeken wat het beste contract of wat de beste speelsoort is. Moet u al dan niet slem gaan spelen? Wanneer is een bod forcing en wanneer niet? In het eerste gedeelte van dit boek is er aandacht voor de definiëring van de begrippen forcing en niet-forcing en de inhoud ervan. Daarna wordt een aantal situaties besproken zoals het reversebieden, het bieden van een nieuwe kleur op driehoogte en het redoublet als middel om een strafdoublet te plaatsen. Besloten wordt met het negatieve freebid, een nuttige biedafspraak na een volgbod van de tegenstanders.

Balancen

Balancen
Balancen is een bod doen in de uitpassituatie. Het bieden dreigt uit te sterven. De biedsituaties die aan bod komen in dit boek hebben met elkaar gemeen dat je voor een keus staat de tegenstanders het contract (ongedoubleerd) te laten spelen of je vindt op een of andere manier toch een bod waardoor je of zelf kunt gaan spelen, of de tegenpartij naar een hoger niveau kunt opjagen.
De biedverlopen spelen zich voor een belangrijk deel op de lagere biedniveaus af. Het is zaak dat je in de zogenaamde beschermende hand de concurrentie aangaat. Het gaat daarbij zowel om hun kleurcontracten als om hun 1SA-contracten.

Afspelen

Afspelen
Auteur: Anton Maas
De basis voor goed afspelen is het kennen van speelfiguren. Wat is met een bepaalde kaartcombinatie (= een speelfiguur) de beste manier om in die kleur slagen te maken? Het is handig om een globaal beeld te hebben van kansberekening.

Hogekleurenfit

Hogekleurenfit
Auteur: Bep Vriend
Hoe sneller je een fit in de hoge kleuren ontdekt hoe beter het is. Een hogekleurencontract levert meestal een slag meer op dan een sans-atoutcontract. En hoge kleuren scoren beter dan lage kleuren. Dit boek geeft de instrumenten de hogekleurenfit zo goed mogelijk te vinden. En als de fit eenmaal gevonden is, biedt de auteur bovendien ook handvatten om met zo min mogelijk informatie voor de tegenpartij en zoveel mogelijk informatie voor de eigen partij het beste contract uit te bieden. Modern preëmptief steunen, de Bergenconventie en de nog niet eerder gepubliceerde 2SA-Maasconventie passeren de revue. Ook wordt duidelijk hoe te handelen als de tegenpartij stoort met een volgbod.

In de bieding ko…

In de bieding komen
In de helft van de gevallen begint de tegenpartij met bieden. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je dan niet in de bieding kunt komen. In dit boek worden de drie posities besproken dat je in de bieding kunt komen.

Bridge: de vuist…

Bridge: de vuistregels
Auteur: Chris Niemeijer
Beginner of gevorderd? Iedereen is op zoek naar houvast. Auteur Chris Niemeijer geeft je de regels voor bieden, afspelen en tegenspelen die je moet kennen. Denk aan de bekende regels als Derde man doet wat ie kan en honneur op honneur. Maar ook minder bekende biedregels als de Regel van Hamman worden besproken. Wat het boek bijzonder maakt, is dat je niet alleen leest wanneer je de regels moet toepassen maar vooral ook wanneer je dat niet moet doen. Aan de hand van voorbeelden ontwikkel je een gevoel voor het toepassen of het afwijken van de regels.

Flitsend Spelen

Flitsend Spelen
Auteur: Berry Westra
Bij het leren van bridge is het bieden in eerste instantie uitermate lastig, vergelijkbaar met het leren van een nieuwe taal. Het spelen blijft daardoor vaak wat onderbelicht. En dat terwijl echt goed leren spelen veel meer tijd en inspanning kost dan goed leren bieden. Inzicht komt met ervaring, maar in dit boek neemt oud-wereldkampioen Berry Westra u bij de hand om langs de juiste lijnen te leren denken. Een absolute aanrader voor iedereen die zich verder wil bekwamen in de fijne kneepjes van af- en tegenspel.

Analyse deel 1

Analyse deel 1
Auteur: Berry Westra
In acht hoofdstukken komen alle aspecten van het bijzonder boeiende onderwerp ‘kaartlezen bij afspel’ aan bod. Allereerst ontdekt de lezer hoe topspelers een hand uittellen. Daarna wordt gekeken hoe je alle informatie uit het bied- en spelverloop moet registreren en verwerken in een speelplan. Uitermate interessant is het hoofdstuk ‘verborgen informatie’, conclusies die je kunt trekken uit dingen die niet gebeuren. Er gaat een wereld voor u open!

Analyse – …

Analyse – deel 2
Auteur: Berry Westra
Bij veel bridgers is het afspel beter verzorgd dan het tegenspel. Verwonderlijk is dat niet. Bij het afspel zie je zowel de eigen hand als de dummy. Tegenspelers zien elkaars handen niet en moeten op de tast samenwerken. Daarom is het voor goed tegenspel van belang dat je op basis van het bied- en spelverloop de hand van partner tracht te visualiseren. Daar gaat dit boek over. Auteur Berry Westra laat zien hoe alle informatie uit het bied- en spelverloop kan worden gedestilleerd, verwerkt en aangewend voor het downspelen van het contract. Uitgangspunt is het visualiseren van de niet zichtbare handen. U zult merken dat de kaarten soms van glas worden.