workshops (afspelen)
Voor ieder boekje uit de Bridge Bond Specials themareeks heb ik een workshop ontwikkeld van 1 of 2 lessen. Hiernaast zijn vele andere thema’s mogelijk.
De BBS-themaboekjes zijn bij mij verkrijgbaar (à €9,50 incl. verzendkosten).

Kleuren lezen

Kleuren lezen
Standaardregels als derde man doet wat hij kan en tweede hand laag kunnen leiden tot gemakzucht. Het doel van dit boek is dat je je bewust wordt dat je met een denksport bezig bent. Zelf nadenken over een bepaalde situatie is leuk en loont in het verdere verloop van het spel. Met een kleur uit het spel wordt gevraagd hoe de niet zichtbare kaarten verdeeld zitten. Logisch nadenken helpt je de ontbrekende plaatjes te vinden en met die wetenschap het maximum aantal slagen te halen. In dit boek leer je kleuren te lezen. In de situatie vanuit de positie van de leider en in de positie van de tegenspeler.

Speelfiguren

Speelfiguren
Een belangrijk onderdeel van een speelplan is de behandeling van elk van de vier kleuren afzonderlijk. Of je nu een troefcontract of een sans-atoutcontract speelt, bijna in elke kleur is er wel een goede of minder goede aanpak. Hoe speel je de troefkleur, moet je snijden vanuit de dummy of de leider, is er een veilige manier om slagen te halen? We noemen de combinatie van de hand van de leider en de dummy een ‘speelfiguur’. De juiste wijze van spelen wordt in dit boek behandeld aan de hand van speelfiguren waarbij je een, twee of drie honneurs mist.

Spelvormen

Spelvormen
Auteur: Ed Hoogenkamp
Wat bridge onderscheidt van alle andere kaartspelen is dat de geluksfactor vrijwel geen invloed heeft. Dat maakt bridge een denksport. Bridge kun je in verschillende spelvormen spelen. Paren en viertallen zijn de bekendste en meest gespeelde vormen. Die twee verschillen voornamelijk in de wijze waarop een score wordt berekend. Dat heeft weer grote consequenties voor het bieden en het spelen. Dit boek probeert, naast het bespreken van alle spelvormen op zich, vooral aanwijzingen te geven hoe optimaal bridge te spelen binnen die diverse spelvormen.

Het Speelplan

Het Speelplan
Auteur: Bep Vriend
Goed afspel maakt bridgen veel leuker en geeft meer profijt van goed bieden. Het speelplan is de basis voor succesvol afspel. Dit geldt voor ieder spel en voor bridgers van ieder niveau. U gaat meer slagen maken door structuur aan te brengen en door patronen te herkennen. Zowel het speelplan bij sans-atout als bij troefcontracten wordt behandeld. Veel aandacht is er voor slag 1 en de communicatie. U krijgt meer duidelijkheid over begrippen als blokkade, de veilige en de gevaarlijke hand en verliezer op verliezer. Verder komen aan bod troefcontrole, wel of niet troeftrekken en wel of niet snijden. Het boek eindigt met het maken van Plan B: wat te doen als er iets onverwachts gebeurt.

Speeltechnieken

Speeltechnieken
Auteur: Anton Maas
Goed afspelen vereist routine. Maar daarvoor is meer nodig. Een goed speelplan is de basis, die geeft het afspel structuur. En het afspelen gaat een stuk gemakkelijker als u een aantal veel voorkomende speeltechnieken kent en redelijk beheerst. In dit boek komt een aantal gevorderde, in de praktijk vaak voorkomende, speeltechnieken aan bod. Eliminatie en ingooi, dwangposities, safety plays, dummy reversal en troefcoup zijn na het lezen van Speeltechnieken geen geheimen meer voor u. Besloten wordt met psychologische speelwijzen. Hierbij maakt u gebruik van het feit dat de tegenstanders uw kaarten niet zien.

De tegenpartij

De tegenpartij
Auteur: Chris Niemeijer
Bridgen zonder tegenpartij is natuurlijk ondenkbaar. Enerzijds hebben we last van de tegenpartij, anderzijds is de tegenpartij heel nuttig. In dit boek bekijken we beide kanten van de medaille. Zowel tijdens het bieden als tijdens het spelen.
Welke informatie staat er op de systeemkaart en wat kunnen we daarmee doen? Op welke momenten mogen we iets vragen en wanneer moeten we dat niet doen? Hoe reageren we op een preëmptief bod? Kunnen we hun biedingen gebruiken? Tijdens het afspel houden we rekening met het bieden (en soms zelfs met het passen) van de tegenstanders. En wat kunnen we herleiden uit de uitkomst?

Afspelen

Afspelen
Auteur: Anton Maas
De basis voor goed afspelen is het kennen van speelfiguren. Wat is met een bepaalde kaartcombinatie (= een speelfiguur) de beste manier om in die kleur slagen te maken? Het is handig om een globaal beeld te hebben van kansberekening.

Bridge: de vuist…

Bridge: de vuistregels
Auteur: Chris Niemeijer
Beginner of gevorderd? Iedereen is op zoek naar houvast. Auteur Chris Niemeijer geeft je de regels voor bieden, afspelen en tegenspelen die je moet kennen. Denk aan de bekende regels als Derde man doet wat ie kan en honneur op honneur. Maar ook minder bekende biedregels als de Regel van Hamman worden besproken. Wat het boek bijzonder maakt, is dat je niet alleen leest wanneer je de regels moet toepassen maar vooral ook wanneer je dat niet moet doen. Aan de hand van voorbeelden ontwikkel je een gevoel voor het toepassen of het afwijken van de regels.

Flitsend Spelen

Flitsend Spelen
Auteur: Berry Westra
Bij het leren van bridge is het bieden in eerste instantie uitermate lastig, vergelijkbaar met het leren van een nieuwe taal. Het spelen blijft daardoor vaak wat onderbelicht. En dat terwijl echt goed leren spelen veel meer tijd en inspanning kost dan goed leren bieden. Inzicht komt met ervaring, maar in dit boek neemt oud-wereldkampioen Berry Westra u bij de hand om langs de juiste lijnen te leren denken. Een absolute aanrader voor iedereen die zich verder wil bekwamen in de fijne kneepjes van af- en tegenspel.

Analyse deel 1

Analyse deel 1
Auteur: Berry Westra
In acht hoofdstukken komen alle aspecten van het bijzonder boeiende onderwerp ‘kaartlezen bij afspel’ aan bod. Allereerst ontdekt de lezer hoe topspelers een hand uittellen. Daarna wordt gekeken hoe je alle informatie uit het bied- en spelverloop moet registreren en verwerken in een speelplan. Uitermate interessant is het hoofdstuk ‘verborgen informatie’, conclusies die je kunt trekken uit dingen die niet gebeuren. Er gaat een wereld voor u open!