workshops (bieden)
Voor ieder boekje uit de Bridge Bond Specials themareeks heb ik een workshop ontwikkeld van 1 of 2 lessen. Hiernaast zijn vele andere thema’s mogelijk.
De BBS-themaboekjes zijn bij mij verkrijgbaar (à €9,50 incl. verzendkosten).

De derde hand

De derde hand
Auteur: Anton Maas
Een bijzondere positie aan tafel is de derde hand. Zowel uw partner in de eerste hand als de tegenstander in de tweede hand hebben gepast. In die positie is afwijken van de standaard af en toe mogelijk, zelfs wenselijk. De lichtere derdehandsopening – het derdehandsje – wordt besproken. Ook het uitvinden van de sterkte van de derdehandsopening via de Druryconventie komt aan bod. De derde hand geeft ook meer mogelijkheden voor het preëmptief bieden. Verder is er aandacht voor het tegenspel. Hoe leest u in de derde hand partners uitkomst en wat is uw reactie?

2-over-1 bieden …

2-over-1 bieden voor iedereen!
Auteur: Jan van Cleeff
Het 2-over-1 bieden wint aan populariteit. Het basisprincipe van de 2-over-1 aanpak, opening plus opening is manche, is logisch, makkelijk te begrijpen en goed inpasbaar in bestaande biedsystemen zoals Standaard Hoog. Het grote voordeel van 2-over-1 is dat een partnership op laag niveau belangrijke informatie uitwisselt. De aldus gecreëerde biedruimte helpt bij de beantwoording van vragen óf je naar de manche wilt gaan en zo ja, wélke. Tevens reikt het 2-over-1 systeem een afgewogen methode aan voor slemonderzoek na een gevonden fit.

Bridgeleugens

Bridgeleugens
Wat zijn bridgeleugens? Expres iets anders bieden dan we in handen hebben of een kleur bieden die we niet hebben? Nee, dat is niet het idee. Een biedsysteem is een middel om het juiste eindcontract te bereiken en om het in de juiste hand te spelen. Soms is het biedsysteem niet toereikend. Een (kleine) leugen, bijvoorbeeld het bieden van een driekaart, kan dan de manier zijn om in het juiste contract te komen in de juiste hand. Zowel leugens in het bieden als in het af- en tegenspel passeren de revue.

De zwakke twee

De zwakke twee
Auteur: Anton Maas
Veel bridgers hebben bridgen geleerd sterke handen te openen met de sterke twee opening. Een opening van 2♦/♥/♠ belooft dan acht à negen slagen met de geboden kleur als troef. In dit boek behandelen wij de 2♦/♥/♠-opening als de zwakke twee opening. Een zwakke twee belooft een goede zeskaart in de geboden kleur en 5-10 punten. Het is een preëmptieve opening op tweehoogte. Met veel voorbeelden wordt ingegaan op de vereisten om een zwakke twee te openen, hoe u moet antwoorden als partner een zwakke twee opent en wat te doen als de tegenstanders een zwakke twee openen.

Veilig naar slem

Veilig naar slem
Auteur: Marcel Winkel
Slem bieden en maken is de ultieme beloning voor de rechtgeaarde bridger. Het is juist de kunst wanneer je met minder dan de gewenste 32 punten een mooi slem weet te bereiken. Dit kun je bereiken door via biedingen bepaalde informatie aan je partner te geven die nodig is voor slemcontracten. Deze biedingen worden controlebiedingen genoemd. Azen vragen is daar een goed voorbeeld van. Door aan je partner belangrijke keycards te vertellen kun je veilig de weg bewandelen naar slem. In dit boekje wordt uitgebreid stilgestaan bij alle controlebiedingen. U leert geavanceerd azen vragen, u raakt bekend met eerste, tweede en gemengde controles, splinters en no-splinters. Kortom, deze handvatten brengen u snel naar een mooi slem!

Staymanvariaties

Staymanvariaties
Auteur: Bep Vriend
Iedereen die bridge leert, maakt kennis met een aantal conventies. Het doel hiervan is om bepaalde informatie aan partner te vertellen of op te vragen. De Staymanconventie en de Jacoby transfers behoren tot de populairste conventies. In dit boek wordt de Staymanconventie behandeld, zowel met sterke als met zwakke handen.

Transfers

Transfers
Auteur: Anton Maas
Iedereen die bridge leert, maakt kennis met een aantal conventies, zoals de Staymanconventie en de Jacoby transfers. Het doel hiervan is om bepaalde informatie aan partner te vertellen of op te vragen. In dit boek worden de transfers na een 1SA-opening behandeld. Zowel naar de hoge als naar de lage kleuren, sterke en met zwakke handen.

Multi

Multi
Auteur: Martin Slagmolen
Zowel wereldwijd als in Nederland spelen veel bridgers de Multi-coloured 2♦-conventie, kortweg de Multi genoemd. De Multi is een opening met meerdere betekenissen: een zwakke hand met een zeskaart harten of schoppen, een sterke hand met een lage kleur of een sterke gebalanceerde hand. Aan deze immens populaire conventie besteden wij in dit boek aandacht. Met veel voorbeelden worden alle varianten besproken, leert u de vereisten, de antwoorden en de verdediging tegen deze opening.

Kaartwaardering

Kaartwaardering
Auteur: Piet Spruit
Kaartwaardering begint bij het tellen van de punten. De kracht van een hand hangt af het aantal honneurpunten maar ook van de verdeling van de kaarten. Het herwaarderen van de hand is misschien nog belangrijker dan de eerste waardering. Er is door het biedverloop meer informatie beschikbaar van uw partner maar ook van de tegenstanders. Is uw hand tijdens het bieden verbeterd, verslechterd of constant gebleven? In dit boekje geeft de auteur inzicht in verschillende manieren van het tellen van punten en het waarderen van verdelingen en komen tevens herwaarderingsmethodes als de Wet en de Losing Trick Count uitgebreid aan bod.

Spelvormen

Spelvormen
Auteur: Ed Hoogenkamp
Wat bridge onderscheidt van alle andere kaartspelen is dat de geluksfactor vrijwel geen invloed heeft. Dat maakt bridge een denksport. Bridge kun je in verschillende spelvormen spelen. Paren en viertallen zijn de bekendste en meest gespeelde vormen. Die twee verschillen voornamelijk in de wijze waarop een score wordt berekend. Dat heeft weer grote consequenties voor het bieden en het spelen. Dit boek probeert, naast het bespreken van alle spelvormen op zich, vooral aanwijzingen te geven hoe optimaal bridge te spelen binnen die diverse spelvormen.

De vierde kleur

De vierde kleur
Auteur: Chris Niemeijer
Als er al drie kleuren geboden zijn, waarom zou u dan nog een natuurlijk bod willen doen in de vierde kleur? U kunt het bod in de vierde kleur beter conventioneel gebruiken om meer te weten te komen over de hand van uw partner. Soms bent u op zoek naar een fit en soms wilt u weten of sans-atout de beste speelsoort is. In dit boek leert u de conventie kennen en toepassen. Wat zijn de vereisten en hoe moet u reageren? Ook worden de vierde kleur op eenhoogte en met een sprong behandeld. Tot besluit presenteren we een moderne variant van de vierde kleur, de zogenaamde XYZ-conventie.

Bieden of passen?

Bieden of passen?
Bieden of passen: vaak een moeilijke keuze. In bridge komt deze vraag in vele situaties aan de orde. In het eerste deel van dit boek behandelen we het dilemma openen of passen. De positie aan tafel en de kwetsbaarheid komen aan bod evenals de preëmptieve openingen. Het tweede deel behandelt het thema volgen of passen. Is de hand geschikt voor een volgbod, een pas of een informatiedoublet? En wat is een strafpas? Besloten wordt met een hoofdstuk over slembieden. Gaat u naar slem of zwaait u af? In dit kader komen ook de kwantitatieve 4SA-conventie en de splinterbiedingen aan bod.

Tweekleurenspellen

Tweekleurenspellen
Auteur: Anton Maas
Een hand met twee lange kleuren vergt een andere aanpak tijdens het bieden dan een hand met één lange kleur of met een sans-atoutverdeling. In veel biedsituaties kunt u uw tweede kleur niet noemen omdat u daarmee bijvoorbeeld een sterke hand zou aangeven. In dit boek gaan we in op het openen van tweekleurenspellen. Hoe bieden we een 5-5 of een 6-4 verdeling? Is er verschil in bieden tussen sterke en zwakke handen? Ook de antwoorden en het volgen krijgen aandacht. In de laatste categorie zullen de meest gespeelde conventies als Unusual 2SA, het Upper Cuebid, het moeilijkere Ghestem (Garozzo) en het Michaels Cuebid aan bod komen. We sluiten af met de Wereldconventie die voorziet in het aangeven van een tweekleurenspel na een zwakke tweeopening van de tegenpartij.

De lage kleuren

De lage kleuren
Auteur: Bep Vriend
De lage kleuren zijn de Calimero’s van het bridgen. Dat neemt niet weg dat u ook met de lage kleuren kunt scoren! In dit boek komen bijna alle aspecten van de lage kleuren aan bod, zoals de 1-klaveren opening, de keuze tussen 3SA of 5-klaveren/ruiten, de lage kleuren transfers en de reactie op een preëmptieve 3-klaveren/ruiten opening van partner. Ook conventies voor de wat gevorderde spelers als de Gambling 3SA, Inverted Minors en de Lage Kleuren Stayman (Minor Suit Ask) krijgen ruim aandacht. Als uitsmijter introduceren we de wat onbekende Multi 2-klaveren opening.

De 4441-verdeling

De 4441-verdeling
Auteur: Anton Maas
Een 4441-verdeling is een erg moeilijke verdeling. De cruciale vraag is: wat is de singleton waard? Dat hangt af van de hand van de partner. Heeft u samen een fit en maakt u die kleur troef? Dan kan de singleton extra slagen opleveren. Echter, heeft u een singleton in een lange kleur van partner dan is de singleton helemaal niet mooi. Belangrijk bij een 4441-verdeling is de herbieding. Met name als partner in de kleur van de singleton antwoordt. Bedenk reeds bij de keuze van de opening wat dan uw herbieding wordt. Behalve het openen en het herbieden zal ook het bijbieden en het volgen met een 4441-verdeling aan bod komen.

Forcing?

Forcing?
Auteur: Anton Maas
Op laag niveau forcing kunnen bieden is nuttig. Daardoor bent u beter in staat uit te zoeken wat het beste contract of wat de beste speelsoort is. Moet u al dan niet slem gaan spelen? Wanneer is een bod forcing en wanneer niet? In het eerste gedeelte van dit boek is er aandacht voor de definiëring van de begrippen forcing en niet-forcing en de inhoud ervan. Daarna wordt een aantal situaties besproken zoals het reversebieden, het bieden van een nieuwe kleur op driehoogte en het redoublet als middel om een strafdoublet te plaatsen. Besloten wordt met het negatieve freebid, een nuttige biedafspraak na een volgbod van de tegenstanders.

Hogekleurenfit

Hogekleurenfit
Auteur: Bep Vriend
Hoe sneller je een fit in de hoge kleuren ontdekt hoe beter het is. Een hogekleurencontract levert meestal een slag meer op dan een sans-atoutcontract. En hoge kleuren scoren beter dan lage kleuren. Dit boek geeft de instrumenten de hogekleurenfit zo goed mogelijk te vinden. En als de fit eenmaal gevonden is, biedt de auteur bovendien ook handvatten om met zo min mogelijk informatie voor de tegenpartij en zoveel mogelijk informatie voor de eigen partij het beste contract uit te bieden. Modern preëmptief steunen, de Bergenconventie en de nog niet eerder gepubliceerde 2SA-Maasconventie passeren de revue. Ook wordt duidelijk hoe te handelen als de tegenpartij stoort met een volgbod.

Bridge: de vuist…

Bridge: de vuistregels
Auteur: Chris Niemeijer
Beginner of gevorderd? Iedereen is op zoek naar houvast. Auteur Chris Niemeijer geeft je de regels voor bieden, afspelen en tegenspelen die je moet kennen. Denk aan de bekende regels als Derde man doet wat ie kan en honneur op honneur. Maar ook minder bekende biedregels als de Regel van Hamman worden besproken. Wat het boek bijzonder maakt, is dat je niet alleen leest wanneer je de regels moet toepassen maar vooral ook wanneer je dat niet moet doen. Aan de hand van voorbeelden ontwikkel je een gevoel voor het toepassen of het afwijken van de regels.