workshops (competitief bieden)
Voor ieder boekje uit de Bridge Bond Specials themareeks heb ik een workshop ontwikkeld van 1 of 2 lessen. Hiernaast zijn vele andere thema’s mogelijk.
De BBS-themaboekjes zijn bij mij verkrijgbaar (à €9,50 incl. verzendkosten).

De zwakke twee

De zwakke twee
Auteur: Anton Maas
Veel bridgers hebben bridgen geleerd sterke handen te openen met de sterke twee opening. Een opening van 2♦/♥/♠ belooft dan acht à negen slagen met de geboden kleur als troef. In dit boek behandelen wij de 2♦/♥/♠-opening als de zwakke twee opening. Een zwakke twee belooft een goede zeskaart in de geboden kleur en 5-10 punten. Het is een preëmptieve opening op tweehoogte. Met veel voorbeelden wordt ingegaan op de vereisten om een zwakke twee te openen, hoe u moet antwoorden als partner een zwakke twee opent en wat te doen als de tegenstanders een zwakke twee openen.

Doubletten

Doubletten
Doublet is een bieding die zeer veel verschillende betekenissen kent. De basisbetekenis is het strafdoublet: de tegenpartij gaat down. Maar het strafdoublet komt niet veelvuldig voor. Alleen strafdoubletten spelen laat het doubletkaartje vaak ongebruikt in de biddingbox zitten. In de beginfase van het bridgespel waren alle doubletten voor straf; een doublet op bijvoorbeeld een 1♥-opening was dus ook voor straf. In de praktijk bleek dit niet praktisch. De betekenis van dit doublet werd al snel gewijzigd in een informatiedoublet. Het besef ontstond dat in veel gevallen het handiger was een doublet ook andere betekenissen te geven. Het bridgespel is daarna met de introductie van een reeks doubletten verder geëvolueerd. Met de termen negatief doublet, teruggekaatst doublet, support doublet, competitief doublet, optioneel doublet, Lightner doublet, balancing doublet doen we een greep uit de doublettenjungle. Na het lezen van Doubletten begrijpt u wat uw tegenstanders doen én bent uzelf in staat deze afspraken toe te passen.

Spelvormen

Spelvormen
Auteur: Ed Hoogenkamp
Wat bridge onderscheidt van alle andere kaartspelen is dat de geluksfactor vrijwel geen invloed heeft. Dat maakt bridge een denksport. Bridge kun je in verschillende spelvormen spelen. Paren en viertallen zijn de bekendste en meest gespeelde vormen. Die twee verschillen voornamelijk in de wijze waarop een score wordt berekend. Dat heeft weer grote consequenties voor het bieden en het spelen. Dit boek probeert, naast het bespreken van alle spelvormen op zich, vooral aanwijzingen te geven hoe optimaal bridge te spelen binnen die diverse spelvormen.

Bieden of passen?

Bieden of passen?
Bieden of passen: vaak een moeilijke keuze. In bridge komt deze vraag in vele situaties aan de orde. In het eerste deel van dit boek behandelen we het dilemma openen of passen. De positie aan tafel en de kwetsbaarheid komen aan bod evenals de preëmptieve openingen. Het tweede deel behandelt het thema volgen of passen. Is de hand geschikt voor een volgbod, een pas of een informatiedoublet? En wat is een strafpas? Besloten wordt met een hoofdstuk over slembieden. Gaat u naar slem of zwaait u af? In dit kader komen ook de kwantitatieve 4SA-conventie en de splinterbiedingen aan bod.

Tweekleurenspellen

Tweekleurenspellen
Auteur: Anton Maas
Een hand met twee lange kleuren vergt een andere aanpak tijdens het bieden dan een hand met één lange kleur of met een sans-atoutverdeling. In veel biedsituaties kunt u uw tweede kleur niet noemen omdat u daarmee bijvoorbeeld een sterke hand zou aangeven. In dit boek gaan we in op het openen van tweekleurenspellen. Hoe bieden we een 5-5 of een 6-4 verdeling? Is er verschil in bieden tussen sterke en zwakke handen? Ook de antwoorden en het volgen krijgen aandacht. In de laatste categorie zullen de meest gespeelde conventies als Unusual 2SA, het Upper Cuebid, het moeilijkere Ghestem (Garozzo) en het Michaels Cuebid aan bod komen. We sluiten af met de Wereldconventie die voorziet in het aangeven van een tweekleurenspel na een zwakke tweeopening van de tegenpartij.

Volgen na 1SA

Volgen na 1SA
Bieden na een 1SA-opening van de tegenpartij doet u om zelf een contract te spelen, de tegenstanders op te drijven of partner informatie te geven. Volgen na een 1SA-opening is echter riskant. Een 1SA-opening is qua kracht en verdeling nauwkeurig omschreven. De partner kan daardoor bepalen wat de beste actie is: bieden, tegenspelen of voor straf doubleren. In het eerste gedeelte komt een aantal veel gespeelde conventies aan bod zoals Landy, Multi-Landy, Doublet als conventie en DONT. In het tweede deel wordt de situatie besproken als u zelf 1SA opent en de tegenstanders in de bieding komen.

De tegenpartij

De tegenpartij
Auteur: Chris Niemeijer
Bridgen zonder tegenpartij is natuurlijk ondenkbaar. Enerzijds hebben we last van de tegenpartij, anderzijds is de tegenpartij heel nuttig. In dit boek bekijken we beide kanten van de medaille. Zowel tijdens het bieden als tijdens het spelen.
Welke informatie staat er op de systeemkaart en wat kunnen we daarmee doen? Op welke momenten mogen we iets vragen en wanneer moeten we dat niet doen? Hoe reageren we op een preëmptief bod? Kunnen we hun biedingen gebruiken? Tijdens het afspel houden we rekening met het bieden (en soms zelfs met het passen) van de tegenstanders. En wat kunnen we herleiden uit de uitkomst?

Forcing?

Forcing?
Auteur: Anton Maas
Op laag niveau forcing kunnen bieden is nuttig. Daardoor bent u beter in staat uit te zoeken wat het beste contract of wat de beste speelsoort is. Moet u al dan niet slem gaan spelen? Wanneer is een bod forcing en wanneer niet? In het eerste gedeelte van dit boek is er aandacht voor de definiëring van de begrippen forcing en niet-forcing en de inhoud ervan. Daarna wordt een aantal situaties besproken zoals het reversebieden, het bieden van een nieuwe kleur op driehoogte en het redoublet als middel om een strafdoublet te plaatsen. Besloten wordt met het negatieve freebid, een nuttige biedafspraak na een volgbod van de tegenstanders.

Balancen

Balancen
Balancen is een bod doen in de uitpassituatie. Het bieden dreigt uit te sterven. De biedsituaties die aan bod komen in dit boek hebben met elkaar gemeen dat je voor een keus staat de tegenstanders het contract (ongedoubleerd) te laten spelen of je vindt op een of andere manier toch een bod waardoor je of zelf kunt gaan spelen, of de tegenpartij naar een hoger niveau kunt opjagen.
De biedverlopen spelen zich voor een belangrijk deel op de lagere biedniveaus af. Het is zaak dat je in de zogenaamde beschermende hand de concurrentie aangaat. Het gaat daarbij zowel om hun kleurcontracten als om hun 1SA-contracten.

Hogekleurenfit

Hogekleurenfit
Auteur: Bep Vriend
Hoe sneller je een fit in de hoge kleuren ontdekt hoe beter het is. Een hogekleurencontract levert meestal een slag meer op dan een sans-atoutcontract. En hoge kleuren scoren beter dan lage kleuren. Dit boek geeft de instrumenten de hogekleurenfit zo goed mogelijk te vinden. En als de fit eenmaal gevonden is, biedt de auteur bovendien ook handvatten om met zo min mogelijk informatie voor de tegenpartij en zoveel mogelijk informatie voor de eigen partij het beste contract uit te bieden. Modern preëmptief steunen, de Bergenconventie en de nog niet eerder gepubliceerde 2SA-Maasconventie passeren de revue. Ook wordt duidelijk hoe te handelen als de tegenpartij stoort met een volgbod.

In de bieding ko…

In de bieding komen
In de helft van de gevallen begint de tegenpartij met bieden. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je dan niet in de bieding kunt komen. In dit boek worden de drie posities besproken dat je in de bieding kunt komen.

Bridge: de vuist…

Bridge: de vuistregels
Auteur: Chris Niemeijer
Beginner of gevorderd? Iedereen is op zoek naar houvast. Auteur Chris Niemeijer geeft je de regels voor bieden, afspelen en tegenspelen die je moet kennen. Denk aan de bekende regels als Derde man doet wat ie kan en honneur op honneur. Maar ook minder bekende biedregels als de Regel van Hamman worden besproken. Wat het boek bijzonder maakt, is dat je niet alleen leest wanneer je de regels moet toepassen maar vooral ook wanneer je dat niet moet doen. Aan de hand van voorbeelden ontwikkel je een gevoel voor het toepassen of het afwijken van de regels.